Kunsthal Charlottenborg
Nyhavn 2
DK 1051 København K
T. +45 3336 9050
logo
Åbningstider:

Tir–søn kl 11–17
Onsdag åbent 11–20
Mandag lukket
Entré:

Voksen 60 kr.
Studerende / pensionist 40 kr.
Gruppe (min 10 pers) 40 kr.
Børn under 16 år gratis

Gratis adgang efter 17 hver onsdag
Nyhavn 2
DK 1051 København K
T. +45 3336 9050
 
06
10
11
22
01
12

Simon Starling

image

Simon Starling, Ekspeditionen, 2011 (detalje). Træ- og glaskonstruktion; dukker, kulisse, lyd, lydudstyr samt yderligere tilbehør. Courtesy kunstneren og neugerriemschneider, Berlin.  

07.10.11 - 22.01.12
Sydfløj

Udstillingen viser to hovedværker af Simon Starling (født i England i 1967, bosiddende i København). Begge disse værker udforsker performance-begrebet, og i det ene – som er et nyt bestillingsarbejde for Charlottenborg – indgår der et helt særligt dukkespil.

Se trailer til forestillingen her

Dette teaterstykke med titlen Ekspeditionen er skabt af kunstneren og opført med hjælp fra folk fra Marionet Teatret i København. Som ramme om opførelsen af forestillingen har Starling bygget en tro kopi af Marionet Teatret fra Kongens Have og ’teleporteret’ det til Charlottenborg. Ekspeditionen er det seneste i en række af værker, hvor Starling har flyttet rundt med bygninger og miljøer for at lege med begreberne tid og rum. Teaterstykket fungerer også som en genfortælling af nogle af Starlings tidligere værker – men i en form der har undergået urkomiske forvrængninger, hvilket også gør stykket særdeles velegnet for børn.

Udstillingen omfatter desuden en installation med titlen Project for a Masquerade (Hiroshima), som er bygget op om en gruppe udskårne masker, der udgør rollebesætningen i et skuespil, og som leder tankerne hen mod japanske Noh teater. Scenariet tager udgangspunkt i en ældgammel japansk beretning, men Starling har befolket sin fortælling med et persongalleri, der er hentet fra en saga om Den Kolde Krig og baseret på den britiske billedhugger Henry Moore og andre af hans samtidige, virkelige såvel som opdigtede figurer - herunder kunstsamlere, historikere og spioner. Værket refererer til historien omkring en skulptur, som Moore lavede i Chicago for at markere stedet for nogle af de tidligste atomeksperimenter. Komiteen blev udsat for et stort politisk pres og da en anden, senere version af skulpturen fik mere permanent plads i Hiroshima, blev også den genstand for skarp debat.

Starlings installation fletter historierne omkring Moores skulptur sammen med dette kuriøse møde mellem kulturer. Gruppen af masker har ansigterne vendt mod en spejlskærm, der bringer tankerne hen på omklædningsrummet, hvor Noh-skuespillerne rituelt ifører sig deres roller. Den anden side af skærmen bliver brugt som lærred for en film, der dokumenterer en japansk kunsthåndværkers maskefremstilling. Alle elementer i dette sammensatte værk vidner om Starlings interesse for begreber som skiftende identiteter og stoflig forvandling, ligesom de afspejler hans fornemmelse for den nære sammenhæng mellem fortid og nutid, og de forbindelsesled, der præger vores globaliserede verden.

Udstillingen er kurateret af Mark Sladen, Charlottenborgs direktør. Den afholdes med støtte fra Statens Kunstråd (Billedkunstudvalget), Grosserer L.F. Foghts Fond og Neugerriemschneider (Berlin). Endvidere tak til Statens Værksteder for Kunst (København) og The Rennie Collection (Vancouver).

Events

Dukketeaterforestillinger
Ekspeditionen følger en uheldig eventyrer i hans forsøg på at nå New York med skib, en rejse der forfølges af uheld, og hvor han møder mange forskellige figurer som for eksempel et zebrastribet dyr og en ond undervandsbåd. Stykket bygger på fire af Starlings tidligere værker – som alle drejer sig om at bygge, destruere og rejse i både – og som her er samlet i en enkelt farcekomisk fortælling, oven i købet udstyret med en dukkeudgave af kunstneren.

Stykket varer 25 minutter og er egnet for børn fra tre år og opefter. Der er gratis adgang for børn under 16. Voksne i følge med børn har gratis adgang (andre voksne betaler den normale adgangsbillet til Charlottenborg: 60 DKK / 40 DKK nedsat pris ). Der er ingen forudbestilling.

Forestillingerne begynder kl. 14.00 hver søndag fra 16. oktober 2011 til 15. januar 2012. (Med undtagelse af søndag den 25. december og den 1. januar 2012. NB. søndag den 22. januar opføres forestillingen kl. 17.00).

Herudover er der følgende særforestillinger:
Åbne prøver søndag 9. oktober (14.00), fredag 14. oktober (18.30 og 20.00, kulturnat), fredag 21. oktober, 14.00 (skolernes efterårsferie)
Forestillinger for skoler. (Alle er fyldt op.)

Kunst Kino: Simon Starling presents...
Onsdag 2.11, 17.00
Film er et centralt element i Simon Starlings kunst og udgør en stor del af hans udstilling på Charlottenborg. Ved denne aftens Kunst
Kino introducerer kunstneren A Question of Attribution (1992) - et skuespil af Alan Bennett om den engelske kunsthistoriker og spion Sir Anthony Blunt, som også optræder i Starlings Project for a Masquerade - samt viser klip fra sine egne værker.

Samtale om dukketeater
Onsdag 11.01.12, 17.00.
Salonen / Gratis adgang.
Starling’s Ekspeditionen er iscenesat af Edward Lloyd Pierce, amerikansk instruktør og scenograf med base i København. Pierce har arbejdet for mange forskellige kompagnier i Danmark og udlandet, og har derudover sin egen performancegruppe Krash Kompagni. Denne aftens arrangement vil bestå i en samtale mellem Starling og Pierce om Starlings dukkespil og stykkets relation til hans øvrige kunstneriske praksis og om teatret i videre forstand.

Dukketeatrets medarbejdere
Kunstner: Simon Starling
Iscenesættelse: Edward Lloyd Pierce
Scenograf og dukkemager: Paul Arne Kring
Komponist: Ole Højer Hansen
Medvirkende: Peder Holm Johansen, Anya Sass
Koordinator på Charlottenborg: Liberty Paterson