Kunsthal Charlottenborg
Kongens Nytorv 1
DK 1050 København K
T. +45 3336 9050
logo
Åbningstider:

Tirs-søn kl. 11-17
Mandag lukket
Onsdag åbent til kl. 20
Caféen er lukket
Lukket fra 29/8-14/9
Entré:

Voksen: 60 kr.
Studerende / pensionist: 40 kr.
Gruppe (min 10 pers): 40 kr.
Børn under 16 år gratis
Årskort: 150 kr.
Onsdag: Gratis adgang efter kl. 17
Kongens Nytorv 1
DK 1050 København K
T. +45 3336 9050
 
21
01
12
28
10
12

Researchprogram: Dexter Bang Sinister

image
Dexter Bang Sinister (B/W sensorium), 2012 

21.01 - 28.10.12
Forværelset / Salonen

(NB. På grund af udstillingsopbygning er Dexter Bang Sinister-præsentationen midlertidigt lukket i perioden 06.08 - 23.08)

New York-designerduoen Dexter Sinister står for årets første blok af Charlottenborgs Researchprogram i samarbejde med den amerikanske skribent Angie Keefer og den danske kunsthistoriker Lars Bang Larsen. De optræder her under det sammensatte navn ’Dexter Bang Sinister’. Programmets centrale element er et ’sensorium’ – en psykedelisk installation, som samarbejdspartnerne har skabt i Charlottenborgs Salon.

Dexter Sinister er en designer-redaktør-forlægger-duo, som blev dannet i 2006 af Stuart Bailey og David Reinfurt. Deres aktiviteter, som omfatter et værksted og en boghandel i New York, undersøger forskellige muligheder inden for publikationsvirksomhed, i trykte såvel som digitale medier– og ofte relaterede til fremstillingen af kunst. Mange af deres projekter er stedsspecifikke og tidsbegrænsede, heriblandt publikationer og events som fremstilles live i kunstinstitutioner inden for en særlig tidsramme.

’Sensoriet’, som Dexter Sinister og deres samarbejdspartnere har skabt til Charlottenborg, tager form af et fritstående rum, et ’stimulationsrum’, der byder på en fordybelsesoplevelse af kunstværker og kunstgenstande. Det indeholder en række af Dexter Sinisters værker, heriblandt tæppefliser, tapet med silketryk og en 16mm-film, der kører i loop; derudover indgår eksempler på skandinaviske, psykedeliske eksperimenter indsamlet af Lars Bang Larsen, blandt andet metamorfiske dias af Steen Thure Krarup (som var medlem af den danske lysgruppe King Kong, 1969-1972); digitale prints af Charlotte & Sture Johannesson fra deres banebrydende laboratorium for digital kunst, Digitalteatern (1977-1986), og en lavalampe, som citerer Jes Brinchs udstilling Funky Groovy Cool Chill-Out (1997).

Alle disse værker blev oprindeligt skabt i sort-hvid, og udfordrer med deres nøgne, reducerede udtryk derved gængse forestillinger om psykedelisk visualitet. Larsen formulerer sine overvejelser således: ”Spørgsmålet er, hvorledes man kombinerer idealismen med en nødvendig skepsis og selvransagelse, som gør den til et kunstnerisk værktøj snarere end et mål i sig selv.”

Sensoriet forbliver i Salonen i ni måneder. I denne periode arrangerer Dexter Bang Sinister et seminar og andre events. Endvidere producerer de en publikation, der tager udgangspunkt i det psykedeliske tema. Sidstnævnte bliver en del af en serie ’Bulletins’ skabt af Dexter Sinister og Keefer – hvoraf tidligere udgaver er lavet i samarbejde med organisationer som MoMA, New York og The Banff Centre Alberta – under titlen The Serving Library. Teksterne til publikationen kan downloades efterhånden, som de produceres (se www.servinglibrary.org og find pdf'erne til højre på denne side). Den endelige ’Bulletin’ udgives til efteråret.

Projektet er støttet af Statens Kunstråd (DIVA) og Statens Kunstråd (Det Internationale Billedkunstudvalg).

Seminar

Fredag 20.01, kl.15-19.00 Udstillingen ledsages af et seminar, hvor Dexter Sinister, Angie Keefer og Lars Bang Larsen diskuterer idéerne bag sensoriet og programmet, der ledsager det. Seminaret foregår på engelsk. Læs mere om program og registrering her

Biografier 

Stuart Bailey (UK) er uddannet fra University of Reading i 1994 og fra Werkplaats Typografie i 2000, og var samme år medstifter af tidsskriftet Dot Dot Dot. Han arbejder med at udforske forskellige aspekter inden for grafisk design, skribent- og redaktørvirksomhed, som oftest i form af udgivelser, hvor han samarbejder med kunstnere. Siden 2006 har han arbejdet sammen med David Reinfurt som Dexter Sinister. I 2011 var han med til at stifte The Serving Library sammen med David Reinfurt og Angie Keefer.

Angie Keefer (USA) er uddannet fra Yale University i 1999. Hun er skribent, redaktør og undertiden bibliotekar, hvis spekulative nonfiktion via snørklede spor fører os gennem højt specialiseret information. I 2011 stiftede hun sammen med Stuart Bailey og David Reinfurt The Serving Library.

Lars Bang Larsen (DK) forsvarede for nylig sin ph.d.-afhandling om psykedelisk kunst på Københavns Universitet. Hans bøger omfatter The Model. A Model for a Qualitative Society, 1968 (2010), Grandes borrachos daneses (sammen med Ignacio Vidal-Folch, 2011) og The Critical Mass of Mediation (sammen med Søren Andreasen, 2012). For tiden arbejder han på projektet The New Model på Tensta Konsthall sammen med direktør Maria Lind og forbereder samtidigt en udstilling om idiotisk konceptualisme for Museet for Samtidskunst, Roskilde.

David Reinfurt (USA) er uddannet fra University of North Carolina i 1993 og modtog en MFA fra Yale University i 1999. På den første arbejdsdag i år 2000 dannede han O-R-G inc., en fleksibel grafisk designvirksomhed bestående af et netværk af medarbejdere, som konstant udskiftes. Siden 2006 har han arbejdet sammen med Stuart Bailey som Dexter Sinister. I 2011 var han med Stuart Bailey og Angie Keefer medstifter af The Serving Library.